Hirdetés
Próba

Kállósemjén is a 7 helyszín között van, ahol idén ősszel Skool Klubbot indítanak. A foglalkozásokra 11 és 14 év közötti lányok jelentkezéseit várják, akik megismerkedhetnek a kódolás és technológia alapjaival. A 10 hetes iskolaidő utáni műhelyeken gyerekek számára fejlesztett programnyelvvel tanulnak a résztvevők rendhagyó és játékos oktatási formában, a Skool helyi önkéntes oktatói és mentorai segítségével.

A Skool missziója, hogy minél több lány ismerhesse meg a technológiai pálya lehetőségeit. Mindezt játékos, formabontó oktatási módszerekkel. Idén a budapesti Skool műhelyeken felül 7 új helyszínen szerveznek ingyenes 10 hetes kurzusokat 11 és 14 év közötti lányok számára, többek között Kállósemjénen. Az idei indulást az elmúlt tanévben egy eredményes teszt-időszak előzte meg: az őszi és tavaszi félévben három vidéki helyszínen összesen 84 lány próbálta ki, milyen valódi programozókkal együtt kódolni.

Az idei foglalkozások várhatóan szeptember végén, október elején kezdődnek. A fiatalok a Scratch nevű, oktatási célokra kialakított programmal dolgoznak majd egyedi, kreatív projekteken. Egy-egy klubba összesen 12-15 lányt várnak, akiket helyi szervezők, oktatók és mentorok vezetnek majd be a programozás alapjaiba.

A foglalkozásokat a tanítási idő után vagy szombaton tartják. A nem hagyományos iskolai módszereket követő kurzusok célja, hogy minél kötetlenebb, kreatív és inspiráló légkörben tanuljanak a résztvevők. A leendő oktatók és szervezők egynapos felkészítő tréningen vettek részt, ahol megismerkedtek a Skool oktatási alapelveivel: például azzal, hogy ahány lány, annyi eredmény, és mindenki jó valamiben. Utóbbi azért is fontos, mert a lányok körében a mai napig sok negatív sztereotípia él a technológiai pályáról, vidéken pedig ez még erősebben jellemző. Emiatt kevesen választják a technológiai karrier-utat, miközben a nemek arányának közelítése látásmódbeli és munkaerőpiaci igények miatt is sürgős volna. A Skool Klubokban a fiatal lányok nem csak megismerhetik a programozást, hanem sikerélményeket is szerezhetnek, valamint szakmai példaképekkel is találkozhatnak.

2016. szeptemberben indítottuk el az első három vidéki Skool Klubot, teszt jelleggel. A foglalkozásokról minden esetben nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk, a lányoktól és a mentoroktól is. A műhelyeket követően a résztvevők több mint 70 százaléka válaszolta azt a kérdőívünkben, hogy szívesen tanulna tovább informatikai területen. Ezért döntöttünk úgy, hogy további helyszíneken indítjuk el a Klubokat: szeretnénk minél több lánynak megmutatni, hogy számukra is számos lehetőség van a tech-világban.” – mondta el Major Zsófi, a Skool ügyvezetője.

A Skool az elmúlt három évben összesen több mint 1 500 lánynak mutatta meg, hogy a technológia izgalmas, kreatív és egyáltalán nem csak fiúknak való.

A kezdeményezés sikerének egyik alapját az a több mint 300 elkötelezett önkéntesek adja, akik például oktatóként, mentorként segítik a lányokat. Rájuk a Klubok esetében is számítanak, és várják a jelentkezéseket a következő linken, ahol a további helyszínekről is tájékozódhatnak az érdeklődők: http://skool.org.hu/7-helyszinen-inditunk-skool-klubokat/

 

 

A Skool-ról

A Skool a Technológiai Oktatásért Alapítvány fő projektje, mely azon dolgozik, hogy felkeltse a fiatal lányok és nők érdeklődését a technológia területe iránt. Műhelyprogramok és technológiára fókuszáló foglalkozások szervezésén keresztül a Skool célja, hogy megmutassa a fiatal lányoknak a programozás alapjait, és a számítástechnikai szektorban rejlő karrierlehetőségeket.

 

A 2014-ben alapított szervezet mintegy 110 foglalkozása és 540 órányi programozói workshopja közel 1500 iskolás korú lánynak biztosított mindezidáig lehetőséget arra, hogy kipróbálja magát a technológia területén. A foglalkozások lebonyolításában 400 önkéntes és több mint 20 szakmai partner segíti a szervezetet.

 

A Skool kiemelten fordít energiát továbbá a társadalmi kommunikációra is, hogy minél szélesebb körben hívja fel a figyelmet a technológiai szektorral kapcsolatos sztereotípiákra, a nők helyzetére és a gyerekek programozás oktatásának fontosságára.

 

További információ a Skool lányoknak szóló, ingyenes programjairól a szervezet honlapján érhető el: www.skool.org.hu.

Bátor Televízió

Megnyílt az Ars Sacra Fesztivál

George Saju indiai jezsuita szerzetes táncol az Ars Sacra Fesztivál megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2017. szeptember 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

 

 

Kárpátalja - A Gemba-hegy

Gemba-hegy, 2017. szeptember 15. Egy szekér Kárpátalján, a Gemba-hegy lábánál 2017. június 25-én.

MTI Fotó: Nemes János

 

 

Illegális bevándorlás

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke sajtótájékoztatót tart a magyar-szerb határon a röszkei tranzitzónánál 2017. szeptember 15-én.

MTI Fotó: Rosta Tibor