A szüret szó eredetileg a szőlő borrá alakításának részfolyamatára, a szűrésre utal, de mai jelentése kiterjedt a többi gyümölcs betakarításának elnevezésére is. Régen a szüret társas, közösségi esemény volt, amelyet a nap végén szüreti mulatság zárt. Ennek a szép hagyománynak a felidézésére készülünk szeptember 29-én, Nyírbátorban.

Rendezvényünk felvonulással, hangos zajkeltéssel indul, amely egy ősi gonoszűző rítus, 14 órától a Szabadság téren keresztül a Papok rétjére. Iskolás és óvodás csoportok, civil szervezetek csatlakozására egyaránt számítunk. 15 órától számos hagyományőrző program várja az érdeklődőket, az idősebbek körében felidézzük, a fiatalabb generáció számára pedig megmutatjuk, hogyan néz ki a napraforgóbuga-verés, a paszulycséplés, a mézpergetés, a kukoricamorzsolás, a szőlőpréselés. Szüreti kézműves foglalkozás mellett kovácsbemutató, kosárfonó bemutató, gyöngyfűzés, agyagozás és fafaragás várja a résztvevőket. Arcfestés, népi játszótér, kosaras és láncos körhinta szolgálja majd a legkisebbek kikapcsolódását. Zsíros kenyérrel és limonádéval készül a Nyugdíjas Értelmiségiek Egyesülete, a Nyírbátori Határőr Igazgatóság Nyugdíjasai pedig mustot kínálnak. Gyümölcs- és zöldségfaragó szebbnél szebb alkotásait tekinthetjük meg, egészségügyi méréseken vehetünk részt, valamint a gyermek lovastorna, a voltizs bemutató mellett lovaglásra is lehetőségünk lesz.

A mezőgazdasági gépek kiállítására és versenyére szeptember 25-ig lehet jelentkezni. Célunk, hogy megtaláljuk Nyírbátor és térsége legkülönlegesebb mezőgazdasági csodajárgányát. A nevezési lap ITT kitölthető vagy személyesen kérhető a Nyírbátori Kulturális Központ titkárságán.

A szüretből hazatérőket a régi időkben megterített asztal várta. Rendezvényünk keretein belül e hagyománynak megfelelően egy egész malacot megsütünk, s ebből vendégeljük meg a résztvevőket. A kóstolójegyek a Bátor újság augusztusi számából kivághatók.

A gazdag kísérő program mellett fellép a Nyírbátori Diákszínpad, bemutatót tartanak a Tűzmanók, 16 órától interaktív családi műsorral, a Tompeti show-val készülnek Tompeti és Barátai, 18 órától pedig a júliusban elmaradt koncertjét pótolja rajongóinak a Magashegyi Underground.

Szeretettel várunk mindenkit!

Bátor Televízió

Megnyílt az Ars Sacra Fesztivál

George Saju indiai jezsuita szerzetes táncol az Ars Sacra Fesztivál megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2017. szeptember 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

 

 

Kárpátalja - A Gemba-hegy

Gemba-hegy, 2017. szeptember 15. Egy szekér Kárpátalján, a Gemba-hegy lábánál 2017. június 25-én.

MTI Fotó: Nemes János

 

 

Illegális bevándorlás

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke sajtótájékoztatót tart a magyar-szerb határon a röszkei tranzitzónánál 2017. szeptember 15-én.

MTI Fotó: Rosta Tibor